III MEĐUNARODNI KONGRES FIZIOTERAPEUTA BIH POZIV ZA III MEĐUNARODNI KONGRES FIZIOTERAPEUTA BIH

Ufu Logo new

U Sarajevu je, 20. 03. 2018. godine, u hotelu Holiday Inn održana konferencija na temu: „Obrazovanje fizioterapeuta u BiH“. Konferenciju su organizirale UfuBiH i UFFBiH, a u ciju definiranja problema u obrazovanju fizioterapeuta u BiH i pronalaženja rješenja za postojeće probleme.
Konferenciji je prisustvovala gđa. Sarah Bazin, predsjednica Europskog regiona Svjetske konfederacije fizioterapeuta (ERWCPT), koja je bila pozvana gošća i svojim dolaskom podržala rad UfuBiH i UFFBIH u rješavanju ovih pitanja . U svom izlaganju je prikazala smjernice za obrazovanje fizioterapeuta u skladu s preporukama WCPT i istaknula portrebu i značaj obrazovanja koje će proizvesti kvalitetne fizioterapeute koji posjeduju dobro znanje, vještine, kompetencije i samouvjerenost kako bi bili samostalni u radu i mogli donositi razumne odluke u kliničkoj praksi.
Pored gđe. Bazin, konferenciji je prisustvovala i Mr. Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta, predstavnici fakulteta koji obrazuju fizioterapeute iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Prijedora, Travnik i Viteza. Pozivu su se odazvali i predstavnici Udruženja fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske, Sindikata fizioterapeuta i Radnih terapeuta Republike Srpske, KDZIFBiH i KZTFBiH, ali i predstavnica Ministarstva zdravstva FBiH.
Na žalost, pozivu za konferenciju se nije odazvalo niti jedno ministarstvo obrazovanja iz Federacije BiH niti Republike Srpske, kao ni predstavbnici Agencije za razvoj visokog školstva i kontrolu kvalitete BiH niti Agencija za akreditacije visokoškolskih ustanova Republike Srpske.
Najveći problm u obrazovanju fizioterapeuta u BiH jeste postojanje osam fakulteta koji obrazuju fizioterapeute i svaki od njih izobrazbu radi prema drugačijim nastavnim planovima i programima. Osim toga, zvanja stečena na ovih osam fakulteta su potpuno različita što predstavlja dodatni problem, kako za rukovodeće strukture ustanova, tako i za zakonsku regulativu fizioterapeutske struke.
Istaknuto je da su sve izraženiji problemi na podrućju znanja, vještina i kompetencija fizioterapeuta koji završavaju studije fizioterapije i da se nešto mora poduzeti na tom polju.
Konferencija je završila donošenjem zaključaka konferencije koji bi trebali, za početak, pokrenuti aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje navedenih problema u obrazovanju fiziotereputa u BiH.
Vise informacija kao i gostovanje Predsjednice UFFBIH Mirjane Dujmović u emisiji „Jutro za sve“ možete vidjeti na linku

Jutro za sve

Gostovanje Predsjednice UFFBIH počinje od 37 minute.

Pretraga

Member of WCPT

Member CMYK white web large

Najave

dzbanner

Sazetci kongr 2

Kongres fizioterapeuta RS

Sažetci 4. europskog kongresa fizioterafpeuta, Liverpool, 2017.

Sazetci kongr 1

WCPT

logoWCPT

 

Pitajte nas

pitajte

Objave

Fizioterapeuti u ratu2

Adresa: Ćamila Avdića 31,

71000 Sarajevo,

Bosna i Hercegovina,

e-mail: ufubih2018@outlook.com

tel. + 387 (0) 66 90 92 18

ID BROJ: 4201080880006

small logo