Poštovane kolegice i kolege fizioterapeuti,

od srca vam čestitamo 8. septembar - Svjetski dan fizioterapije. Ovaj dan je prilika za dodatnu promociju fizioterapeutske struke i podizanje svijesti o djelotvornosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i liječenju različitih oboljenja kroz cijeli životni vijek ljudi.

Fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u podršci ljudima sa bolešću ili onesposobljenjem da u potpunosti učestvuju u društvu. Oni se specijaliziraju za ljudski pokret, otkrivajući uzroke koji sprečavaju ljude da budu aktivni i neovisni koliko bi mogli i zatim pronalaze načine da prevladaju ove probleme rehabilitacijom, propisivanjem vježbi temeljenih na nauci/znanosti i promocijom fizičkih aktivnosti.

Kako je upravo to temeljna misija Udruženja fizioterapeuta Bosne i Hercegovine, naša glavna zadaća je kontinuirani trud i zalaganje, ali i stalno unapređenje znanja kroz stalnu edukaciju, razmjenu iskustava iz prakse, tečajeve koji omogućavaju usvajanje novih vještina i tehnika za što bolju i učinkovitiju terapiju i ostvarivanje ciljeva rehabilitacije.

Jednako važna zadaća našeg udruženja je i bolji materijalni položaj zaposlenih u fizioterapeutskoj struci, kao i potpuno zakonsko uređivanje oblasti fizioterapije.

Tema Svjetskog dana fizioterapije 2022 je osteoartritis i uloga fizioterapeuta u njegovoj prevenciji i liječenju oboljelih od osteoartritisa. Od ove bolesti u svijetu boluje 520 miliona ljudi i vodeći je uzrok onesposobljenja, tako da se bolest s razlogom našla u fokusu Svjetske organizacija za fizioterapiju (World Confederation for Physical Therapy – WCPT).

WCPT ranije je objavila lokalizirane grafičke materijale u povodu Svjetskog dana fizioterapije 2022, koje možete bez ikakvih ograničenja koristiti i distribuirati u vašim aktivnostima povodom našeg dana. Materijali su dostupni za preuzimanje na LINKU.

Uz želju da na Svjetski dan fizioeterapije pokažete zašto smo tu i zašto naša profesija treba i zaslužuje imati bolji status, čestitamo vam Naš dan!

Vaš UFuBiH

PROMO

Generalna zadnja

PROMO

Pretraga

WCPT

WCPT LOGO proz

Member of WCPT

WCPT LOGO proz

PT moves

PT experts

Pitajte nas

pitajte

Objave

Fizioterapeuti u ratu2

Adresa: Ćamila Avdića 31,

71000 Sarajevo,

Bosna i Hercegovina,

e-mail: ufubih2018@outlook.com

tel. + 387 (0) 66 90 92 18

ID BROJ: 4201080880006

small logo